Vad är enskilt avlopp?

Goder morgon på er allihopa och varmt välkomna till bloggen. Det är som vanligt med mig att jag ska skriva om någonting som jag själv har undrat över men nu tagit reda på och jag vill nu när jag besitter en sådan kunskap dela detta med er. Det ska handla om vad ett enskilt avlopp är för någonting, jag har skaffat det och det kanske är för någon av er också? Jo, det är en lösning för att hantera vatten från och till huset utan att behöva ansluta sig till det allmänna kommunala avloppssystemet. Det är i och för sig lite dyrare i anläggningskostnad och driftskostnad, men man slipper avgifter till kommunen så det går nog ihop. Dessutom finns det nu en del bidrag som man kan ansöka om för just dessa typer av projekt. Jag har nyligen skaffat mig ett sådant här system till min villa, jag bor förresten i Vara om nu någon inte redan visste det. Företaget som jag vände mig till hjälper till bland annat i Vara men även i Grästorp med omnejd. Om någon av er bor i någon av dessa orter så kan det vara värt ett försök att kontakta dem. Det första man behöver göra är att kolla med kommunen vilket regelverk som finns, på så sätt slipper man eventuella problem eller felexpedieringar längre fram. Det vore ju onödigt att installera ett enskilt avlopp om kommunen har planer på att ansluta dig till VA-nätet, det finns i detaljplanen så det är bara att kolla med dem. Men ska de inte det är det bara att köra på och det finns givetvis hjälp att få. Jag ska inte gå in i detaljer om hur allting fungerar eftersom jag själv känner mig lite osäker på just det, men det är nog smartare att vända sig till någon som kan sin sak. 

När behövs bygglov?

När behövs bygglov?

Enligt lagen (2010:900) om bygglov så ska man ansöka om det för alla nya byggnader och för ändringar av befintliga byggnader som innebär att ytan ökas eller ges en annan användning. Detta gäller även tillbyggnader. Man ansöker hos Länsstyrelsen, kommunen eller Sametinget beroende på var man vill bygga. Det behövs normalt sett inte för mindre ändringar som till exempel byte av fönster eller dörrar. Det kan finnas andra regler för det, till exempel regler om planläggning och fastighetsbildning. Kontakta alltid din kommun för att vara säker på vad som gäller.

Det finns en del undantag från bygglovskravet, till exempel för vissa små byggnader som tillhör bostaden, till exempel altaner, förråd eller carport. Byggnader som är 5 m² eller mindre är också undantagna från bygglov.

Detta är bara en kort sammanfattning av lagen (2010:900) om bygglov. Vi rekommenderar att du läser den i sin helhet för att få en fullständig bild av vad som gäller.

Låt oss nu säga att du tycker det är svårt att ansöka om bygglov? Du kan alltid få hjälp med det för det finns speciella företag som har riktat in sig på att bistå dig i ansökningsprocessen. En del av er har dyslexi och har svårt att läsa och skriva men det innebär ju inte att det är någonting fel på ert intellekt. Men ta hjälp i så fall, och givetvis kan ni andra göra det också. Då slipper ni oroa er för att missa något viktigt eller skriva fel. Ansökan om detta kan beroende på vilken typ av ändring du vill göra, vara lite krånglig. Därför är det bra att knyta in professionella.

Jag skulle vilja avsluta med en kort information till er som vill bygga utan bygglov. Det finns ett risk för böter, och ibland tvingas man till att riva.

Jonas i Jönköping

Fasaden blev som ny!

Vår fasad var verkligen ingen rolig syn, grå och smutsig men det är ju inte så konstigt efter att man aldrig har gjort någonting åt den. Men så för ett tag sedan så vände jag mig till ett företag som erbjuder fasadtvätt i Kalmar och Växjö och jag måste säga att deras medarbetare gjorde ett fantastiskt jobb.

Vad är en fasadtvätt?

En fasadtvätt innebär helt enkelt att man rengör din fasad och tar bort alla smutsiga fläckar. Det är dock lite mer komplicerat än så, speciellt om du har en stor fasad eller om den är gjord av något speciellt material som kräver en viss sorts behandling. Då är det bra att anlita en expert på fasadtvätt i Kalmar och Växjö som vet hur man rengör din fasad på bästa sätt.

Detta är inte bara estetiskt, det är också viktigt för din fasads hållbarhet. Smuts och alger kan orsaka att fasaden blir svampig och möglig, och i värsta fall kan det leda till att hela fasaden måste bytas ut. Dessutom kan smutsiga fläckar på fasaden vara svåra att måla över, så det är bäst att ta bort dem med en sådan här typ av rengöring och få en jämn och fin yta.

Detta är också bra för miljön, eftersom det minskar risken för att fler smutsiga fläckar uppstår. Dessutom minskar det också risken för att någon skadlig bakterie eller virus sprids i luften, något som kan vara farligt för hälsan.

En dito tvätt är inte bara nyttig, den är också nödvändig. Så ta hand om din fasad genom att anlita en professionell yrkesman så kommer du förmodligen att bli lika nöjd och belåten som jag är. Skulle det nu vara så att du som läser detta inlägg bor i Växjö eller Kalmar så kan jag varmt rekommendera det här företaget!